Balázs Szabolcs: Forgalmi vizsga (mese)

Megjelent: 2018. július 24. Kategória: Balázs Szabolcs, Díjnyertes, Hivatásos illusztrátor rajzával, Mese

Vakkancs Peti úgy érezte, szülei a szokásosnál is jobban fölé tornyosulnak. Apja, Bulldog Béla és anyja, Boxer Betti álltak vele szemben, s haragos tekintettel néztek a fiatal kutyára.

A kaméleonnak persze elsőre sikerült jelentette ki mély hangján az apa.

Már hogyne sikerült volna neki? Az egyik szemével csak előre figyelt, a másikkal meg csak hátra. Olyan gyorsan mozgatta két különböző irányba a szemeit, ahogy csak akarta. Egyszerre látott mindent. Előre, hátra, jobbra, balra. Így könnyű! sóhajtotta Peti, és arra gondolt, milyen nehéz is az élet, ha az ember kutyának született.

Te csak ne beszélj nekem a kaméleon szemeiről, jó?

Ha egyszer így volt!

Hát a póknak miért ment? faggatózott tovább az apa.

A póknak! ejtette ki a kiskamasz rosszallóan az állat nevét. A póknak mindenhova jutott egy lába. Gázra, kuplungra, pedálra. A maradékkal a kormányt tekergette, a sebességváltót csavargatta, irányt jelzett, oktatókönyvet lapozgatott. Nyolc szemmel én is azonnal kikeresném a szabályt, amire éppen szükség van!

Bulldog Bélából majd’ kiszakadt a nevetés, de igyekezett továbbra is komoly képet erőltetni magára.

Hát a páva?

A páva?! Tud is az valamit! Az a buta! Nem konyít az semmit a vezetéshez, csak szerencséje volt, hogy a varjú vizsgáztatta. Elég volt meglibbentenie a pompás tollait és úgy elkápráztatta azt a vén varjút, hogy minden hibája felett szemet hunyt. Hát igazság ez? szónokolt Vakkancs Peti.

És a görény, kisfiam? kérdezte Boxer Betti megenyhülve. Már ő is alig állta, hogy ne hahotázzon.

A görény! legyintett Peti. Az autóval még pár arasznyit sem gurult előre az autósiskolából, a mellette ülő Dándog Dömötör már ordítozott is vele, hogy “Ez kibírhatatlan! Forduljon vissza! Ez kibírhatatlan!”. Vissza is gurultak. Dándog Dömötör villámgyorsan bekörmölte a vizsgakönyvébe, hogy sikeres, csak ne kelljen tovább szagolnia a borzalmas görénybűzt. Így könnyű!

Ekkor már nem bírta tovább, hasát fogva nevetett, fetrengett a két szülő a földön.

Vakkancs Peti előbb kissé értetlenül, majd cinkosul az egyikre, aztán a másikra tekintett. Végül ő is velük nevetett. Hosszú-hosszú percekig kacagtak, a könnyük is kicsordult. A szülők végül komolyságot erőltettek magukra. Egy bulldog és egy boxer tekintélyéhez a kacarászás mégsem járja.

Ellenkezni, azt tudsz állapították meg.

Petinek csillogott a szeme.

De tudjátok, nem vagyok egyedül. Oroszlán Bandinak sem sikerült fordította komolyra a szót. Átment egy zebrán. Egyből meg is mondták neki, hogy megbukott. Aztán még Bika Bálint is felsült. Ő meg áthajtott az összes piroson. Persze, hogy eltanácsolták. Gepárd Geri meg úgy száguldozott, mint egy félőrült. Csoda, hogy nem esett baja. Krokodil Karcsi egy kicsit nehezebb eset. Izgalmában felfalta a vizsgáztatóját. A vizsgája véget ért, mielőtt elkezdődött volna.

Jól van, fiam, jól van. Látod, már nem is haragszunk mondta komolyan Bulldog Béla.

Haragudnunk nem is kellett volna toldotta meg Boxer Betti, s kissé morcosan a férjére nézett.

Egyszerre vakarták meg a kis kutyus fejét.

Legközelebb sikerül! biztatták.

Legközelebb egész biztosan! ugatták együtt.

© Kis Buchberger Petra illusztrációja

 

Az író bemutatkozása:
Balázs Szabolcs vagyok. Hobbi meseíró és gyermeki énjét gondosan őrző felnőtt.
Alkotói tevékenységgel (zeneszerzés, versek) középiskolai éveimben kezdtem foglalkozni. A szerelem később is megmaradt, bár az alkotói tevékenység jellege némileg átalakult, fókuszáltabbá vált. Az utóbbi időben javarészt meséket, gyermekverseket írok.
A papírra vetett történetek visszatérő eleme a számomra oly fontos humor, a magyar nyelvben rejlő, számos lehetőséggel való játszadozás. Az állat- és növényvilág szintén remek közeget jelent a vicces szituációk, érdekes karakterek megteremtésére, ezért meséimben előszeretettel szerepeltetem a flóra, fauna apraja-nagyját. Néha már akkora az érdeklődés, hogy castingot kell tartani.
Igyekszem életkedvet, vidámságot, pozitív üzeneteket és emellett tudást, tanulságot is az alkotásokba csempészni. A gyermekek mellett a felnőttekre is próbálok kikacsintani a sorok közül.