Kordás Levente: Misi Manó születésnapja (mese)

Megjelent: 2018. november 26. Kategória: Mese

Poci Maci Nekeresdiben lakott egy kis kunyhóban. A kunyhó épp az erdő mellett volt, amit Poci Maci különösen szeretett. Reggelente mindig a madárcsicsegésre és a homályos kis ablakokon átszűrődő halovány napsugarakra ébredt.

Ez a derűs májusi reggel is úgy kezdődött, mint a többi. Poci felkelt, felöltözött, megetette a háziállatait, majd ő is megreggelizett. Aztán a konyhában tett-vett, amikor a hűtőn megpillantotta a naptárat.

Ó, a manóba! Teljesen elfelejtettem, hogy a héten van Misi Manó születésnapja! bosszankodott Poci.

Misi Manó Nekeresdi legidősebb lakója volt, aki már sok kalandot átélt, és a falubeliek nagy örömére szívesen el is mesélte hihetetlennél hihetetlenebb történeteit.

Szóval Poci kitalálta, hogy másnap felkerekedik, és megkeresi a legeslegjobb ajándékot az idős manó számára. A következő reggelen Poci Maci ébredés után kipattant az ágyból, felkapta az előző nap összecsomagolt hamuban sült pogácsáját, és útnak indult.

Nekeresdiben nincsen egyetlen jó hely sem, ahol beszerezhetem az ajándékot­ gondolta, és elindult az erdő irányába.

Ahogy ment egyre beljebb az erdőben, sorba akadtak bele piros sapkájába a ragacsos pókhálók. Egy ág le is szakította róla a bojtot. Aztán kiért a sűrűből, és egy kis mézeskalácsházikót pillantott meg a keskeny ösvény szélén.

Közelebb ért, és megpillantotta a ház falán a cégért, amelyen egy kis sapka volt látható. Amikor a ház elé érkezett, hangosan felolvasta a kirakat hatalmas ódon betűit:

MENŐ MANÓ SAPKABOLTJA

Benyitott. A boltban csodálatosabbnál csodálatosabb fejfedők voltak mindenfelé. Volt pöttyös, csíkos, tollakkal díszített, de egész egyszerű egyszínű sapka is. Egyszer csak a háta mögül egy magas, vékony hang szólalt meg:

Mit adhatok? hangzott a kérdés.

Hát…én… habogott Poci, majd megfordult. Egy alacsony kis manólány állt mögötte.  Ajándékot keresek egy barátomnak, meg egy új bojtot a sapkámra.

A lány igyekezett segíteni, ki is választották a legszebb sapkabojtot, de sajnos akárhogy keresett Poci, nem találta meg a tökéletes ajándékot Misi Manó számára. Kifizette a bojtot, és indult tovább. Ment, mendegélt, és mivel már a sok sétától nagyon elfáradt, leült egy hatalmas tölgyfa tövében, és menten elaludt.

Az éjszaka közepén nagy robajra és földrengésre ébredt. A magas tölgy, amelynek tövében lefeküdt, most életre kelt. Poci Maci teljesen megdermedt, mukkani sem tudott.

A tölgy megfordult és mély, búgó hangon így szólt:

Én vagyok az erdők őre. Ki vagy te, hogy az éjjelt az erdőmben töltöd?

Poci Maci vagyok! mondta a maci félve, majd elmesélte mi járatban van.

Ha válaszolsz három kérdésemre, teljesítem három kívánságodat. Az első:

Mi az:
Fúr-farag, de mégsem ács
kopog, mint a kalapács.
Fák orvosa, doktora,
erdőben az otthona?

Poci rávágta:

Harkály!

Helyes! szólt a tölgy. Második:

Szemétdombon hetykén állok,virradatkor kiabálok.

Kakas!  rikkantotta gondolkodás nélkül Poci.

Ez is jó! Harmadik:

Az erdőket járja, nevét kiabálja.

Kis gondolkodás után Poci így szólt:

Kakukk!

Ez is helyes! Mi a három kívánságod? kérdezte a tölgy, majd felemelte a kis mackót.

Szeretnék hazajutni, szeretnék egy ajándékot Misi Manó számára, és szeretnék egy csupor mézet, mert már nagyon éhes vagyok!

Ekkor a tölgyfa egy hatalmas buborékot fújt Poci Maci köré. Kis főhősünk a buborékkal szépen lassan felszállt, és egy fuvallat hátán Nekeresdi felé repült.

A buborékból az erdő, a sapkabolt és kis idő után Nekeresdi tárult Poci szeme elé. Aztán a buborék kipukkant. Poci hatalmas sebességgel zuhanni kezdett, de szerencsére a kertben hagyott felhőtrambulin tompította az esést.

Gyorsan beszaladt a kis kunyhójába, hogy átöltözzön a születésnapra.. Az ebédlőasztalon egy csodaszép, háromemeletes torta ált ,,Boldog Szülinapo, Misi!” felirattal.

Ó ez csodálatos ajándék lesz, remélem örülni fog neki!

Délután a falubeliek megtartották Misi Manó születésnapját. Az ünnepelt rengeteg ajándékot kapott, és mindenki nagyon jól szórakozott, Poci pedig elmesélte nekik kalandját.

Illusztrálta: Addelvelem © Szerdahelyi Fruzsina