A megjelenés feltételei

Megjelent: 2017. április 7. Kategória: Egyéb

A “MeseLes olvasgató” egy gyermekirodalmi válogatás, azaz a beküldött írások nem feltétel nélkül jelennek meg, hanem csupán egy részük kap erre lehetőséget.

Hogy a szerkesztő számára mitől jobb egy írás a többinél, azt összefoglalom az alábbiakban, hogy segítséget nyújtsak azoknak, akik szeretnének bekerülni, de nem tudják, mi szükséges ehhez.

  1. Óvodás vagy kisiskolás korosztálynak szól, a történet számukra élvezetes, a nyelvezet érthető.
  2. Az írás kerek egész, nem igényel előzményt vagy folytatást ahhoz, hogy élvezhető legyen.
  3. Az író választékosan és kifejezően használja a magyar nyelvet. Ismeri és tudja használni az írói nyelv stíluseszközeit a szövegbe illően.
  4. Az író törekszik az egyediségre. Ha van is az írásában olyasmi, ami gyakori eleme a gyermekirodalomnak, összességében igyekszik átlagtól eltérőt, különlegeset alkotni, és főleg nem túlságosan emlékeztetni valamely ismert mesére vagy rajzfilmre.
  5. Ha van feszültség, ijesztő elem a történetben, akkor ennek a megfelelő lezárása sem hiányzik.
  6. Az írás nem sugall erőszakot, nem buzdít veszélyes tevékenységre.
  7. Az írás nem értékromboló semmilyen szempontból.
  8. Az írás nem jelent lelki megterhelést egy átlagos gyermeknek. Azaz a hallgatóság nem érzi magát rossznak, büntetnivalónak a mese kapcsán.
  9. A MeseLes gyűjteményben éppen ezért nincs helye a “rossz gyermek” kifejezésnek és társainak, illetve az olyan történeteknek sem, amelyektől a gyermek fenyegetve érzi magát.
  10. Rímes versek esetében fontos a szöveg ritmusa, lüktetése és a szépen csengő rímek alkalmazása. Az író tehát odafigyel a szótagszámra, a szótagok rövid és hosszú voltára. A lehető legkevesebbszer enged meg magának a ritmusban botlást. A rímek kiválasztásánál igyekszik nem ugyanazt a ragot használni rímként, illetve figyel a rímpárokban a ritmusra és a mássalhangzókra is. A frappáns mondanivaló vagy a vers egyéb részei ugyan kárpótolhatják a rím és ritmus hiányosságait, de összességében minél csiszoltabb ilyen téren (is) a vers, annál nagyobb lelkesedéssel fogadják a gyermekek. A jó vers ugyanis éppen ezáltal lesz könnyen tanulható, és válik a gyermekek kedvencévé.

Csak előny, de NEM elvárás a beküldött írások esetében a hibátlan helyesírás és a tördelési, központozási tökéletesség. Ezen hiányosságokat ugyanis, ha az írás egyébként minden másban megfelelt, a szerkesztő automatikusan javítja.

A fenti lista változtatási jogát a MeseLes szerkesztősége fenntartja.