Bujáki Laura: Pipi tér: Fehérszakáll titka (mese)

Megjelent: 2020. június 6. Kategória: Bujáki Laura, Hangos mese, Mese

A mese (felolvasva) meghallgatható itt:

Délután felé közeledett a nap. Feketecsőrnek, a postásnak már vissza kellett volna érnie a hivatalba, de még nem jött. Fehérszakáll, a kecske, aki pedig máskor végtelenül türelmes szokott lenni, most idegesen dobolt az asztalon. Ugyanis sürgősen haza akart menni, hogy találkozhasson valakivel.

Amikor a postás végre megérkezett, Fehérszakáll azonnal felpattant a helyéről, és már az ajtóból kiabálta alkalmozottjának:

– Zárj majd be, én már itt se vagyok!

Feketecsőr elhűlve nézett utána.

– Vajon hová siet? – tűnődött.

Ami azt illeti, a kérdésen aznap több Pipi téri lakó is gondolkodott Fehérszakállal kapcsolatosan. Legelőször is Hápogi, akinek a kecske maga ajánlkozott, hogy segít megjavítani a háza tetejét. A derék kacsa igencsak csodálkozott, mert Fehérszakáll sosem szokott kétkezi munkában részt venni, sokkal szívesebben üldögél a postán. Ennek ellenére nemcsak felajánlotta a segítséget, de ügyesnek is bizonyult.

Egy óra múlva Torzsarágó, a nyúl lepődött meg azon, hogy a kecske mennyire ért a locsolószerkezet beállításához.

Amikor aznap este Mafilda a tyúk vacsorára hívta az öreg kecskét, Fehérszakáll egyedül érkezett, pedig mindig magával szokta hozni a fiát, Mekegőt. Ráadásul úgy habzsolt, mintha még aznap nem is evett volna. Ez nem vallott Fehérszakállra.

Ugyanebben az időpontban Fehérszakáll éppen Pajtás kutyával sakkozott.

Később a szomszédok összevitatkoztak a történteken. Mafilda azt kotkodálta, Pajtás bizonyára téved, amikor azt állítja, Fehérszakáll vele sakkozott, hiszen akkor náluk vacsorázott. A Pipi tér éjjeliőre azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a kedves Mafilda keveri a vacsora időpontját.

Hápoginak közben egyre azon járt az esze, hogyan tudta megjavítani Fehérszakáll a háza tetejét, ha nem is ért hozzá?

Fehérszakáll titkáról a csibék is tudomást szereztek, és mindenáron szerették volna tudni, mit rejteget előlük az öreg kecske. Pipi elhatározta, hogy kideríti. Mekegő azonban, akit megkérdezett, annyit mondott, a papája jól van, kutya baja.

A titkot végül a verebek fejtették meg. Cserfes úr leste ki a kecske háza előtti tölgyfának az ágáról, hogy Fehérszakállból nem egy, hanem kettő is van…

Fehérszakáll később maga is bemutatta Nagymek nevű ikerbátyját a Pipi tér ámuldozó lakóinak. Hamar kiderült, hogy Nagymek ezermester, bármit meg tud javítani. Ő segített Hápoginak megjavítani a háza tetejét, és Torzsarágó locsolószerkezetét is ő állította be.

Fény derült arra is, hogy Nagymek azelőtt a Pacsirtafű utcában tartott fenn barkácsboltot. Most pedig ideköltözött, és ezért távozott Fehérszakáll olyan sietősen a postáról. Mafilda ekkor már sejtette, hogy valójában Nagymek vacsorázott nála.

Így lett Nagymek is a Pipi tér lakója. S bár a felnőttek még néha bizonytalanok voltak abban, vajon melyik kecskét is látják maguk előtt, mindannyian befogadták és megszerették Fehérszakáll ikertestvérét.

Torzsarágóék Nyafogója pedig, amikor Bolyhos csak úgy viccből újra szétcincálta a csutkababáját, már nem is sírt. Mert tudta, kihez menjen segítségért.