Csáktornyai Katalin: A kaméleon kabátja (mese)

Megjelent: 2020. augusztus 5. Kategória: Hangos mese, Mese

A mese meghallgatható itt:

Kaméleon Kornélia vidáman sétált a városban. Szép idő volt még, bár már hűvös szél fújdogált. Közeledett a tél.

– Még egy fagyit azért elnyalok! – gondolta Kornélia. – Talán idén az utolsót.

Beállt a fagyizó elé a sorba, és meglátta barátját, Dancsit, a denevért. Ajj, de milyen csinos volt! Meg is mondta neki rögtön:

– De szép az új kabátod, Dancsi! Nagyon jól áll ez a piros neked!

– Köszönöm, Kornélia! Nekem is nagyon tetszik! Most vettem a Béka butikjában. Biztosan tud neked is segíteni, ha szeretnél választani valami szépet.

Naná, hogy szeretett volna! Egészen megirigyelte a denevér öltözékét. Olyannyira, hogy el is sárgult kicsit, pedig éppen egy lila ház előtt álldogáltak. A kaméleonok ugyanis remekül tudják a környezetükhöz hasonlóra változtatni a színüket.

– Megyek is! – mondta gyorsan, mert nem akarta, hogy Dancsi észrevegye, mennyire elsárgult.

Megkereste a butikot és bement körbenézni. Sok gyönyörű kabát volt kiakasztva. Nagy választék volt. Felpróbált egy pirosat, és a tükör elé állt, hogy megnézze magát. Igen ám, de a kabát alatt a kaméleon bőre is piros lett, mert átvette a szövet színét. Így már nem volt olyan mutatós. A denevér sötét szőréhez mennyivel jobban illett!

Felpróbált egy zöldet, egy lilát és egy sárga kabátot is, de mindig ugyanígy járt. Mindig átváltozott olyan színűre, mint amilyen a kabát volt.

Béka Bella látta, hogy milyen csalódottan ácsorog a tükör előtt, ezért odament hozzá.

– Kornélia! Mutatok neked valamit, ami pompásan fog állni rajtad!

Egy csodálatos tarka-barka kockás kabát volt nála. Minden kocka más színben ragyogott. Volt rajta piros, sárga meg narancssárga, kék és lila, zöld és rózsaszín, sőt, még ezüst és arany szín is!

A kaméleon boldogan próbálta fel. És lám, különleges bőre nem tudott alkalmazkodni a mintához, hanem zöldes-barna maradt. Remekül állt rajta!

Kornélia boldogan vásárolta meg a kabátot, és büszkén sétált benne végig az utcán. Még az őszi napsugarak is hanyattestek a kirakatok üvegén, amikor meglátták.

© Szpin Erika illusztrációja
Facebook | Web