Deák Virág: A fekete csillag (mese)

Megjelent: 2018. április 7. Kategória: Deák Virág, Díjnyertes, Hivatásos illusztrátor rajzával, Mese

Hol volt, hol nem volt, túl a Föld peremén, a naplemente szomszédságában, ott, ahol a Hold karéja fénylik, élt egy öreganyó. Egyedül volt, nem volt senkije a világon. Azaz, hogy mit is beszélek! Az ő gyermeke volt az ég minden csillaga. Ismerte valamennyit: a kicsi fényeset, a nagy sárgát, a halványkéket… mindnek tudta a történetét. Egy napon azonban ismeretlen csillag tűnt fel az égen. Fekete volt, egy sötét pont a csillagokkal szórt égen.

Hát te meg miféle szerzet vagy, édes galambom? kérdezte a fekete csillagtól az öreganyó.

Ne is kérdezd! Én vagyok a fekete csillag, elkergettek az egemről, azért vagyok most a tiéden. Ugye befogadsz?

Hát, talán befogadlak. De mondd, miért kergettek el? Tán valami rosszat tettél? Bántottál valakit?

Nem, sose bántottam senkit. Sőt, igyekszem mindenkinek segíteni.

Megszegtél valami fontos szabályt?

Még csak azt sem.

Hát akkor igazán nem értem…

Nincs nekem semmi bűnöm, anyó. Ami van is, arról meg nem tehetek a fekete csillag szomorúan lesütötte a szemét. Tudd meg, engem azért kergettek el az egemről, mert ott csak a fényes, hatalmas csillagok kaphatnak helyet. Mind egytől egyik gyönyörűek. Azt mondták, én nem illek közéjük. Kicsi is vagyok, fénytelen és fekete. Nagy bánatomban addig szaladtam, még bírtam… s végül idepottyantam.

Szomorú a történeted, kedves fekete csillag. Sajnálom, hogy így megbántottak a társaid. Itt nálunk ez nem szokás. Minden csillagom különleges, mindegyik egy kicsit más… ettől szépek. Idén voltam kétszázhuszonkettő esztendős, de ilyen fekete csillagot soha életemben nem láttam. Nagyon különleges vagy.

Különleges? kérdezte a fekete csillag. Szerintem csúnya vagyok… nem vagyok se fényes, se sárga… nem vagyok olyan, mint a többiek.

Ne gondold, hogy aki másmilyen, az csúnya! Az egyediség teszi széppé a csillagot.

A fekete csillag elgondolkodott az öreganyó szavain. Valóban, soha életében nem ártott senkinek. Ő mindenkit szépnek látott. Nem értette: miért csúfolják a társai? Nem tehet arról, hogy ilyennek született.

Ahogy így ábrándozott, hirtelen két másik csillag termett mellette.

Hű, te aztán igazán szép vagy! kezdte az első, egy hatalmas sárga csillag.

Milyen különleges a színed! Mondd, ki vagy te? kérdezte a másik, egy icipici.

Én vagyok a fekete csillag, és szeretnék itt lakni nálatok mondta szégyenlősen a fekete csillag.  Ha lehet.

Kedves fekete csillag, az ilyen tiszta szívű, különleges csillagokat nagy örömmel fogadjuk be. Üdv minálunk! mosolygott az anyó.

De jó! Gyere, mutatunk helyet számodra az égbolton! szólt a két csillag. Belekaroltak a feketébe, és hamarosan ott tündököltek a csillagos égbolton mind a hárman.

A fekete csillagnak sok hódolója akadt, voltak akik messze földről elutaztak, hogy megnézhessék a különleges, fekete csillagos égboltot. Az öreganyó büszkén nézegette őket, talán még ma is nézi, ha meg nem halt.

“Deák Virág óvodapedagógus, szabadidejében szívesen ír meséket, novellákat. Az újdonságok mellett a hagyományok gondozását is fontosnak tartja, e kettőt ötvözi szakmai kiadványaiban és munkájában is. Az Elza Hajnalvölgyben című meseregény az első, önálló története, ami 2017-ben jelent meg a Neteducatio Kft. gondozásában. Itt megvásárolható: https://neteducatio.hu/uzlet/elzahajnalvolgyben/