Ferenczfi-Faragó Eszter: A színét vesztett kispárna

Megjelent: 2019. január 4. Kategória: Ferenczfi-Faragó Eszter, Mese

Mimókának három picike, piros kispárnát varrt az anyukája az ágyacskájára dísznek. A párnák fehér pöttyösek voltak, és Mimóka nagyon szeretett velük aludni, hiába mondta Anya, hogy ezek díszpárnák.

Egy nap az egyik kispárna elvesztette a pöttyeit is, meg a színét is. Keserves sírásra fakadt. Hiába vigasztalták testvérei és Mimóka is, csak sírt és sírt a párnácska. Nem akart ilyen csúnya maradni. Elhatározta, hogy elmegy világgá, és addig vissza sem jön, míg újra olyan szép nem lesz, mint a testvérei, hiába mondta mindenki, hogy ő így is pont olyan szép, mint addig.

A játszótér felé vette az irányt. Este volt, sötét, csak a Hold világította meg a szunyókáló játékszereket. A kispárna felkiáltott a Holdhoz.

Hold uraság! Mit tegyek, hogy újra visszakapjam a színemet és a pöttyeimet?

De a Hold nem tudott segíteni neki. Elküldte a szélhez.

Szél úrfi! Mit tegyek, hogy újra visszakapjam a színemet és a pöttyeimet?

De a szél nem tudott segíteni neki. Elküldte a Naphoz.

Nagyságos Nap asszonyság! Mit tegyek, hogy újra visszakapjam a színemet és a pöttyeimet?

És a Nap így felelt neki:

Ha majd esik az eső, és közben kimosolygok a felhők közül, meglátod az égen a szivárványt. Akkor gyorsan szaladj föl a szivárvány egyik színén, és mielőtt eltűnne, csússz le a másik oldalán. De ne habozz! És jól gondold meg, melyik színt választod, mert azon túl olyan színű leszel egész életedben!

A kispárna hálásan mondott köszönetet a Napnak. Mikor aztán eleredt az eső, és kikukucskált a Nap, felragyogott teljes pompájában a szépséges szivárvány. A kispárna ámulva állt a lábánál, és alig tudta eldönteni, melyik színt válassza. Aztán usgyi!, felszaladt az egyik színen, és lecsúszott a másik oldalon, épp abban a pillanatban, amikor eltűnt a szivárvány.

A kispárna boldogan ment haza testvéreihez és Mimókához.

De gyönyörű lettél! ölelték magukhoz a kis tekergőt. Csodálatos ez a szín, és még a fehér pöttyeid is nagyon jól állnak rajta!

(A szivárvány színei: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya. A te kispárnád milyen színű lett?)

A szerző weboldala: https://www.facebook.com/eszter.farago.988