Gergely-Péch Éva: Az autó, ami kölnivel ment (mese)

Megjelent: 2020. február 3. Kategória: Gergely-Péch Éva, Mese

Misi élt-halt az autózásért. Nincs is annál jobb, mint amikor az egész család autóba ül és elindul világot látni. Apu kormányoz és nyomja a pedálokat. Anyu az útra szendvicseket hoz. Az autó szépen duruzsol egész úton.

Misi csak egy dolgot utált az autókban. Azt, hogy olyan büdöset pöfögnek ki. Elhatározta, hogy ő feltalálja az illatos autót. Elcsente hát anyukája virágillatú kölnijét, és titokban beletöltötte a tankba.

Az autó hétfőn ibolyaillatot árasztott.
Kedden nefelejcset.
Szerdán gyöngyvirágot.
Csütörtökön rózsát.
Pénteken orgonát.
Szombaton szegfűt.
Vasárnap reggel leginkább büdöskére emlékeztetett a szag, amit kipöfögött magából.

Vasárnap este megállt, és akárhogy nyomta apu a pedálokat, nem volt hajlandó újra elindulni. Nem volt mit tenni, el kellett vinni szerelőhöz.

A szerelő megállapította, hogy valami idegen anyagot öntöttek az üzemanyaghoz, és az tönkretette a motort. Apu vakarta a fejét: ki és miért tehetett ilyet? Anyu otthon felfedezte, hogy kiürült az egyik kölnisüvege, ami korábban tele volt.

Végül kiderült az igazság. Mikor Misi bevallotta, miért tette, amit tett, a szülei azt sem tudták, sírjanak vagy nevessenek. Apu végül megpaskolgatta a kisfiú buksiját, és azt mondta:

– Tudod, mit? Legközelebb elektromos autót veszünk. Az nem pöfög ki semmit, szép tiszta marad a levegő utána. Ha mások is így tesznek, hamarosan a városban sem lesz olyan büdös.

Misinek felcsillant a szeme. Elhatározta, hogy mostantól mindenkit rá fog beszélni az elektromos autóra.

 

Ez a mese a környezetvédelmi és fenntarthatósági témában meghirdetett pályázatunk egyik díjazottja. Nyereménye a Jólétre Nevelés Egyesület jóvoltából Szabados Melinda Kilincscica-mesekönyve. Ha te is szertnél egy ilyen könyvet, keresd fel az író oldalát itt: https://www.facebook.com/kilincscica/