Kelemenné Bata Mária: Hétszínűvirág (mese)

Megjelent: 2020. március 19. Kategória: Mese

Az alábbi mese a vecsési Bálint Ágnes Mesefesztivál pályázatának egyik díjnyertes meséje.

Írta: Kelemenné Bata Mária, “örök gyermek”. 

 

A nagyvárostól a hetedik faluban található a Hétpettyeskatica óvoda. Oda jár Katica, az én kisbarátnőm. Tőle tudom, milyen nagyszerű dolog oda járni.

Imádja a meséket. Az óvó néni minden ebéd után mesél. Katica kedvence a „Hétszínűvirág”. Ezt a mesét sokszor kéri az anyukájától is esténként. Minden vágya, hogy egyszer szemügyre vehesse a csodálatos virágot.

Az óvó néni megdicsérte Katicát a jó magaviseletéért és a közösségi munkájáért. Ezért az anyukája arra gondolt, meglepi kislányát valami aprósággal. Amikor hazaértek, egy zacskót nyújtott át lányának.

– Megjutalmazlak, mert ügyes voltál – mondta.

– Jaj, anyu! Mi van benne, talán csoki? – kérdezte csillogó szemekkel. Választ sem várva máris gyors mozdulatokkal kinyitotta a csomagot.

Felkiáltott:

– Jaj, de jó, szappanbuborékfújó! Rég szerettem volna.

– Tudom, kislányom – válaszolta anyu. – Szép idő van, egyre erősödik a napsütés, sokat játszhatsz majd kinn a kertben vele.

Így is történt, egész délután szaladgált, óriási buborékokat fújt. A napsugarai táncoltak rajta, varázslatos szivárványszínűre öltöztette őket. Alaposan elfáradt.

Elalvás előtt most is a „Hétszínűvirág” mesét kérte. De alig kezdett bele anyukája a mesélésbe, Álommanó néhány szempillantás alatt Meseországba repítette. Ott állt a hétszögletű erdő kellős közepén, ahol egy óriás fa nőtt, ami szinte az égig ért. Ez a fa attól volt különleges, hogy csak hét falevél fejlődött rajta. A tetején pedig a különleges Hétszínűvirág pompázott, szirmain csillagpor ragyogott.

– De jó lenne közelebbről megnézni! – sóhajtotta.

Csoda történt, mert azon nyomban Szellőparipa állt elé, és kérte:

– Pattanj fel a hátamra, felviszlek oda!

– Jó lenne, de nem tudom szabad-e nekem? – vívódott Katica.

– Ilyen jó kislánynak persze, sőt, illik teljesíteni a kívánságát. Megérdemled! Hallottam az óvó nénitől, hogy segítesz a csoporttásaidnak öltözködni, rendet rakni. Gyere, induljunk! Ne félj, de azért kapaszkodj a sörényembe!

– Rendben! – kiáltotta vissza a kis kíváncsi lányka. “De azért a nyakában is megkapaszkodom”, gondolta magában. Ám mire megmozdult a keze, máris az egyik falevélre ereszkedett a paripája, ami az áhított virág közvetlen közelében lengedezett.

Katicát a látvány teljesen megbabonázta. Néhány percig meg sem tudott szólalni. Végül a Szellőparipa törte meg a csendet.

– Mondd csak, hogy tetszik?

– Jaj, ez olyan gyönyörű, hogy még életemben nem láttam ilyen szépet! – áradozott a kislány. – A szirma, a színe varázslatos! Kedves jó paripám, tudod, miért van rajta az a sok fénylő csillagpor?

– Azért, kicsi lány, mert az éjszakai vándoroknak segít mutatni az utat. Nemcsak szép, hanem hasznos is.

Katica összeráncolta a szemöldökét.

– Most már értem – tette hozzá felnőtt komolysággal az arcán.

– Kapaszkodj, mert indulunk vissza! – kérte a paripa.

A második szempillantásnál az ágyán ébredezett Katica, és azt kiabálta:

– Köszönök mindent!

Kinyitotta a szemét. Anyukája állt mellette, nem értette, mi történt. Nézett rá kérdően. Katica ennyit mondott:

– Jaj, Anyu! Láttam a „Hétszínűvirágot”!

Átkarolta a nyakát, közben a fülébe súgta:

– Szeretlek!

© Kovács Barbara illusztrációja