Lelkes Miklós: A háromnevű róka (mese)

Megjelent: 2017. december 9. Kategória: Lelkes Miklós, Mese

Egy róka barangolt erdőn-mezőn. Találkozott egy medvével. Arra gondolt: erős állat a medve, és nem túl okos. Hasznos társ lehet neki egy időre. Többet ésszel, mint erővel  tartja a közmondás, de az erőre is nagy szükség van olykor.

Így hát ketten mentek tovább. A mező szélén egy korsót és egy összecsomózott kendőt találtak. Talán egy kaszálgató ember ebédje lehetett. A róka beleszagolt a korsóba: forrásvíz volt benne. No, az nem kellett neki, mert nem volt szomjas, a medvének adta. A kendőben viszont három túrógombóc barátkozott egymással.

A róka kivette, és mire a medve észhez tért, már be is falta valamennyit.

A nagybundájú mérgesen dörmögött:

Ez nem igazság! Nekem csak vizet adsz, te pedig három gombócot dobálsz be a szádba!

A róka keserves-panaszos képet vágott:

Tévedsz, medve barátom! Így volt igazságos, de hozzáteszem: sajnos! Az én bundámban ugyanis három róka van egyszerre, ezért van három nevem, úgy hívnak: Befalási Harapási Szájinkó. Ha Befalási nem kap egy falatot sem, ha Harapási semmit sem haraphat, no és ha Szájinkó szája sokáig üresen marad, kitör ám ebben az egy bundámban a háromszoros csetepaté! Szomorú az én sorsom, te medve, inkább sajnálhatnál, mintsem szemrehányást teszel!

A medve erős volt ugyan, de nem észbelileg. Elhitte a róka szavait, és még vigasztalta is.

A szerencse, úgy látszik, melléjük szegődött. A medve ment elöl. Egy magányos házikó kertjében terített asztalra bukkant. Rajta nagy tálon ropogós sült csirke vidámította a szemet, orrot. A házbeliek távolabb, a patakban horgásztak.

A medve felkapta a tálról a sült csirkét, és egy szempillantás alatt befalta.

A róka icipicit később érkezett, de ez annyit jelentett, hogy sült csirkére nagyon is későn. Dühösen kiáltott rá a medvére:

Önző vagy, te medve! Nem gondoltál arra, hogy bennem három róka van?! Csúnya dolog volt tőled, hogy az egész sült csirkét egyedül tömted a szádba!

Ó, ez nem így van, én éppen rád gondoltam! válaszolt csodálkozó képpel a medve. Nem akartam, hogy a bőrödben lakozó három róka összevesszen az egy sült csirkén! A három gombócot bizonyára el tudták osztani benned igazságosan, de sült csirkéből nem volt három!

 

Értékeld az illusztrációt: 12345 (12 értékelés, átlag: 4,00 out of 5)