Magyar Viktor: Az igaz szerelem (mese)

Megjelent: 2018. szeptember 3. Kategória: Hangos mese, Magyar Viktor, Mese

A mese meghallgatható itt, Mészáros Andrea előadásában:

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, élt egy öreg király. Ennek a királynak volt három fia. A legidősebbet Ödönnek, a középsőt Ákosnak, a legfiatalabbat pedig Gergelynek hívták.

Egyszer úgy alakult, hogy a király lakomát rendezett, ahová a környék összes hercegnőjét meghívták. A legszebb mind közül pedig Leonina hercegnő volt. A három fiú szeme rögtön megakadt rajta. Szépsége olyannyira levette a királyfikat a lábukról, hogy mindhárman el akarták nyerni a szerelmét.

A fiúknak nem volt mit tenniük, ugyanis tudták, hogy a választás Leonina kezében van. A hercegnő azonban maga sem tudta eldönteni, melyik herceget válassza. Ezért azt kérte a leendő férjjelöltjeitől, hozzák el neki a világ legszebb gyűrűjét. Akinek ez sikerül annak adja kezét és vele együtt a szívét.

Azzal az ifjak útnak indultak, hogy eleget tegyenek szívük választottjának kérésére.

A legidősebb fiú egy szigetre ment, mert azt hallotta, hogy él ott egy öreg varázsló, aki segíthet neki a gyűrű elkészítésében. A királyfi valóban megtalálta számítását a szigeten. Gyönyörű, szemet kápráztató gyűrűt készített neki a varázsló.

A középső fiú Apródföld falvába ment, ahol a manók éltek. Tőlük kért segítséget, mert tudomása szerint a manók bányásszák a legszebb drágaköveket a világon.  Úgy gondolta, gyűrűjében a drágakő káprázatosan fog mutatni, és biztosan nem lesz párja a földkerekén. Így történt, hogy a második fiú is megtalálta számítását.

Gergely, a legfiatalabb fiú útja során, egy szegény faluba tért be. Senki nem tudott neki utat mutatni, hogy merre keresse kedvesének a páratlan szépségű gyűrűt. Szemlátomást nagyon szomorúan és tanácstalanul bolyongott, míg össze nem  találkozott egy bölcs öregemberrel.

Drága gyermekem, miért búslakodsz?

Jaj apókám, ha maga azt tudná!

Bátran mondd csak el, hátha tud még segíteni egy magamfajta öregember.

Azzal megeredt a királyfi nyelve, és elmesélte, hogy szíve választottjának keresi a legkülönlegesebb gyűrűt, mert csak így nyerheti el a szívét.

Egyet se búsulj, majd én segítek rajtad! – mondta az öreg.

Nyomban előhúzott zsebéből egy csavarból készült gyűrűt, s a következő szavakkal átadta a hercegnek:

Gyermekem, egyet jól jegyezz meg! Egy szívet drágakövekkel megszerezni nem ér semmit. A szerető szívet szerelemmel, szeretettel, gondoskodással kell megnyerni. Bátran fogd hát ezt a gyűrűt, és add át kedvesednek! Ha őszinte érzésű lány, akkor nagy boldogsággal fogja tőled fogadni.

Gergely megköszönte az ajándékot, és a bíztató szavakat. Mivel így vagy úgy, de ő is megtalálta számítását, elindult haza, mint a másik két testvére.

Hazaérve átadták a gyűrűket Leoninának, és várták a döntését. A hercegnő a legkisebb fiú csavargyűrűjén nagyon meglepődött. Megkérdezte hát tőle:

Hát ennyire vagyok fontos neked, hogy egy csavar gyűrűt hoztál?

Szépséges hölgyem én a szívedet nem drágakövekkel szeretném elnyerni, hanem szeretettel. Igaz, ez a gyűrű nem szép, sőt nem is a világ legszebb gyűrűje, de tőlem van.

Ezeket a szavakat hallván a leány szívét elöntötte a melegség, és már akkor biztos volt döntésében.

A szebbnél szebb gyűrűk helyett az ócska csavarból készültet választotta. Azzal a legkisebb királyfi nyakába borult és megcsókolta. Még aznap hetedhét országra szóló nagy lakodalmat csaptak, és még a mai napig is élnek talán, ha meg nem haltak.

© Ésik Vivien illusztrációja