Nagyné dr. Rácz Edina: Csepi és Csöpi a koronavírus ellen (mese)

Megjelent: 2020. április 23. Kategória: Hangos mese, Mese, Nagyné dr. Rácz Edina

A mese meghallgatható itt:

Egy tavaszi napon Csepi és Csöpi a Dunában úszkált sok-sok másik vízcseppel együtt.

– Nincs kedvem visszamenni a tengerbe, ne maradjunk még egy kicsit itt? – kérdezte Csepi a testvérét.

– Maradhatunk, szeretek a folyóparton úszkálni. Nézd, ott van egy fekete cső a kavicsok között, oda szivárog be a többi vízcsepp is, menjünk utánuk – mondta Csöpi.

– Na, most megint hova kerültünk? Én a parton akartam szétnézni és nem zárt csövekben úszkálni – zsörtölődött Csepi.

– Ezek a csövek Budapest vízvezetékrendszerét alkotják, néhány tisztítószűrő és sok-sok kanyar után nemsokára tiszta ivóvízként folyunk ki egy fürdőkádba vagy egy csapba – adott felvilágosítást a Szomszéd Vízcsepp.

– Hú, akkor most az emberek közé megyünk? Ez nagyon izgalmas! Vajon hová érkezünk meg? – lelkendezett Csepi.

– Most megálltunk, mi történik? – kérdezte Csöpi a Szomszéd Vízcseppet.

– Már közvetlenül a csap előtt vagyunk – jött a válasz.

– Megindul a vííííííííz! – kiabált Csepi. – De elzárták, pedig majdnem a nyílásnál vagyunk. Állj meg, Csöpi! – azzal Csepi elkapta Csöpit a csap nyílásánál, mielőtt lecsöppent volna, így volt
idejük körbenézni fentről, a csap széléről, hogy vajon hová kerültek.

– Pont elzárták a csapot, a következő nyitásnál ugrás, és ott középen a lefolyóban tudunk továbbfolyni – tájékoztatott mindenkit a Szomszéd Vízcsepp.

– Addig van időnk nézelődni! – lelkendezett Csöpi, de hamar elkomorult. – Itt valami baj van! Nézzétek, hogy szaladgálnak az emberek, és be vannak öltözve maszkba, védőruhába. Mi ez a
sok tüskés, piros valami, ami itt száll a levegőben, és még a mosdókagylóban is van belőlük? Hol lehetünk?

– Egy kórházban vagytok, és az a tüskés, piros gömb pedig egy nagyon veszélyes dolog, a koronavírus – szólt egy érces hang a mosdókagyló széléről.

– Te ki vagy? – kérdezte Csepi.

– Én a fertőtlenítőszappan-hadsereg parancsnoka vagyok, és az a feladatom, hogy elpusztítsam az ellenséget, a koronavírust, ami megbetegíti az embereket. De nagy szükségem van rátok is! – válaszolt a Parancsnok.

– Ránk? Hogyan tudunk mi, vízcseppek segíteni neked? – kérdezte Csöpi.

– Mi együtt le tudjuk győzni a veszélyes koronavírusokat. Ti, vízcseppek segítettek a fertőtlenítőszappan-katonáimnak eljutni a koronavírusokhoz és körbevenni azokat. Ha ez sikerült, akkor mi hatástalanítjuk a koronavírusok védőpajzsát, és utána szétesnek darabokra. A darabokat pedig ti a vízfolyással leviszitek a lefolyóba. Ez a haditerv, értitek?

– Húha, ez komoly feladat. Akkor jól értem, hogy oda kell vinnünk egy-egy katonát a koronavírushoz, és ezzel teljesítettük a feladatot? – kérdezte Csepi.

– Nem ilyen egyszerű a dolog – válaszolt a Parancsnok – A katonák az általuk vitt fertőtlenítőszerből habot képeznek, de a védőpajzsot csak akkor lehet hatástalanítani, ha teljesen körbevette a vírust a fertőtlenítőhab, ezért ott kell tartanotok a katonáimat legalább 30 másodpercig a folyton mozgó és közben támadó koronavírus mellett. Nem könnyű feladat, de bízom bennetek, meg tudjátok csinálni, együtt sikerül!

– Rengeteg ellenség van, nézzetek szét, mindenütt ott vannak a koronavírusok! És félelmetesen vicsorognak! – rémüldözött Csöpi.

– Jön egy ember, mindenki figyeljen, kezdődik a csata! – kiabált a Parancsnok.

– A maszkos ember fertőtlenítőszappan-katonákat nyomott a kezére, de úgy látom, hogy a katonák nagyon nehezek, lassan mozognak, ezért nem tudnak eljutni mindenhová – tudósított Csepi. – Nekünk kell segíteni, vízcseppek! Mindjárt nyitják a csapot! Mindenki ugrááááás! – kiabálta.

– Vízcseppek, furakodjatok a fertőtlenítőszappan-katonák közé, és szállítsuk őket egy-egy koronavírushoz! – adta ki a parancsot Csepi.

– Nem merek a koronavírusok közelébe menni, félelmetesek – sírt Csöpi.

– Ne félj, a szappancseppkatonák legyőzik őket, csak vidd közel a katonát a koronavírushoz, és tartsd ott, amíg kell! – kiabálta Csepi, aki már vitt is egy katonát magával.

– Ezt a vírust nem lehet megközelíteni, úgy pörög, forog, mint egy búgócsiga! Elég közel vagyunk már, katona? – kérdezte Csepi.

– Még nem, menjünk közelebb! – jött a válasz.

– Vigyázzatok, kinyúlnak a vírus tüskéi, ezzel támad! Próbálja meg mindenki kikerülni! – kiabálta Csepi a többi vízcseppnek.

– Most már elég közel vagyunk, elkezdem a habosítást! – kiáltott a katona.

– Hu de jó – szusszant meg egy pillanatra Csepi.

– Vigyázz, kitér a koronavírus a habfelhőből, követned kell a mozgását, hogy körbe tudjam habosítani! – kiáltott a katona.

– Nem bírom, nagyon gyorsan mozog! – válaszolta kétségbeesetten Csepi.

– Tarts ki, már csak egy kis részen hiányzik a hab! – bíztatta a katona.

Ekkor oldalról Csepi meglátta Csöpit, aki hátán egy katonával, akkora lendülettel csúszott el közvetlenül mellettük, hogy a koronavírust befordította Csepiék felé, így a katona egy pillanat alatt körbeért a habosítással.

– Nagyon jó vagy, Csöpi, köszönjük! – kiabálta Csepi a testvérének.

– Hihetetlen, tényleg szétesik… – ámult Csepi, ahogy végignézte, hogy a hab megbontja a védőpajzsot, és a fertőtlenítő szétmarja a vírus magját.

– Nincs idő bámészkodásra! – hallatszott a távolból a Parancsnok hangja. – Irány a következő koronavírus!

Óriási csata folyt tehát a mosdókagylóban. A vízcseppek elvitték a szappancseppkatonákat a mosdókagylóban és az emberi kézen található összes koronavírushoz, és pár perc múlva az összes vírus darabokban hevert szanaszét.

– Köszönöm a segítséget, vízcseppek! – kiabálta a Parancsnok. – Most szedjétek össze a koronavírus-darabokat, és a következő vízsugárral vigyétek le őket a lefolyóba. Mi folytatjuk a harcot…

– Sok sikert, Parancsnok! Elmondjuk a vízcseppeknek, hogy aki tud, az segítsen a világban mindenhol a fertőtlenítőszappan-hadseregnek! – kiáltott vissza Csepi.

– Most már szeretnék hazamenni – jegyezte meg halkan Csöpi.

– Rendben, szedjük össze a vírusdarabokat, aztán irány a lefolyó! – mosolygott Csepi.

A harcban elfáradt vízcseppek a lefolyón keresztül bekerültek a szennyvízelvezető csatornákba, majd tisztítás után, sok-sok csövön kanyarogva újra visszajutottak a Dunába, és vitték a hírét a
győztes csatának, hogy aki csak tud, segítsen a koronavírus legyőzésében.

© Kányi Zsófi illusztrációja