Radics Renáta: A félszemű kiscsillag (mese)

Megjelent: 2019. február 11. Kategória: Mese, Radics Renáta

Anna Karácsonyra egy gyönyörű plüsscsillagot kapott a szüleitől, amelyen csak úgy ragyogott a csillámpor, ha a fény felé fordította. Két halványkék gombszeme volt, szája pedig barátságosan mosolygott kis gazdájára.

A kislány nagyon szerette az új játékát, szinte le sem tette a  kezéből, még fürdés közben is vele volt a kád mellett egy széken.

Már elmúlt a tél, kezdtek rügyezni a fák, de Annának még mindig az volt a kedvenc játéka. Egy reggel azonban arra ébredt, hogy a csillagának az egyik szeme eltűnt. Nagyon elszomorodott a kislány, kereste mindenütt a színes gombot, de nem találta. A szülei is segítettek neki, már az egész házat átkutatták, de nem került elő.

Ebéd után a nagymamához indultak, akihez Anna mindig nagy lelkesedéssel ment. Most azonban csak csendben beült az autóba, kezében a félszemű csillagot szorongatva.

A nagyi finom süteményekkel, meleg kakaóval kedveskedett a vendégeinek. Anna viszont nem kért semmiből, csak bánatosan gubbasztott a fotelben.

Miután többször is megkérdezte tőle mamája, hogy mi a baj, megmutatta neki a félszemű csillagocskáját.

– Csak ezért vagy szomorú, kicsi unokám? Add csak ide azt a játékot, hadd nézzem meg közelebbről – mondta kedvesen.

Majd se szó, se beszéd, kinyitotta a régi komód fiókját, és kivette belőle a varródobozát. Volt benne egy szép papírzacskó, tele gombokkal. S akadt köztük épp olyan is, amilyen a csillagról hiányzott.

– Ha szeretnéd, varrhatok neki másik szemet – mondta Annának.

A kislány csak hangtalanul bólogatott. A nagyi pedig pillanatok alatt felvarrta a gombot a figurára, és unokája kezébe adta.

– Látod, angyalom, szebb, mint új korában.

Anna nagyon boldog lett, mert a kis kedvence újra barátságosan mosolygott rá, és új szemével valóban szebb volt, mint előtte. Nagy örömmel ölelte magához nagymamáját, és már vidáman falatozott a süteményekből. A kiscsillagjára nagyon vigyázott, s még felnőtt korában is azzal aludt. Igaz, addigra már lekopott róla a csillámpor, színe megfakult, mégis az volt Anna egyik legféltettebb kincse.

Kondora Beáta illusztrációja

A szerző bemutatkozása:
Óvodapedagógus vagyok, gyermekkorom óta foglalkozom mesék, versek írásával. Nemrég jelent meg a Fotelmesék című mesekönyvem, amely arra hivatott, hogy visszacsempésszük a családok életébe a közös mesélés örömét.