Tóth I. Timea: Éjjel a konyhában (mese)

Megjelent: 2020. május 2. Kategória: Hangos mese, Mese, Tóth I. Timea

A mesét meghallgathatjátok itt:

– Jó éjt!  mondta anyu az esti mese után. Puszit nyomott Katus homlokára, majd kiment a szobából.

A kislány kényelmesen bevackolta magát a paplan alá, de nehezen jött álom a szemére. Az éjjeli kislámpa fénye még egy darabig játszott a falon, érdekes figurákat rajzolt a plafonra… Katus már elképzelt belőle virágot, madarat, lepkét, halakat, amikor furcsa hangra lett figyelmes. Kis nyikorgás, apró pattogás, néha egy kis klottyanás törte meg a csendet. Katus felült, hallgatózni kezdett, de nem tudta kitalálni, mi adhatja ki ezeket az ismeretlen hangokat.

Kisettenkedett a szobájából a folyosóra, és elindult a konyha felé, ahonnan a zajt hallotta. Ahogy közelebb ért, már egészen kivehető beszéddé alakultak a messziről zajnak tűnő hangok.

 Jó lenne, ha kicsit nagyobb tisztelettel beszélnének velem!

Még magázódik! Halljátok? Megáll az eszem! Honnan került közénk ez a felfújt hólyag?

Ugyan, Trixi! Ne húzd fel magad, a benned készült italoknak nincs párja!

Katus a Trixi névre szája elé kapta a kezét:

Trixi, a turmixgépünk! Beszél…?

Óvatosan bekukucskált az ajtónyíláson. A vita bent folytatódott:

Szandavári Emese illusztrációja

Az, kérem, hogy engem ideiglenesen idehelyeztek, egy óriási félreértés. Én, a híres Mr. Tí, a világ első számú angol teafőzője, egy átlagos családi konyhában, közönséges háztartási gépek között…?! Csak nem képzelik, hogy holnap nem állok tovább valami elegáns szálloda svédasztalára?

Klotild, a kávéfőző, bosszúsan fújtatott, időnként kiengedte a gőzt, hogy fel ne robbanjon a méregtől.

Ne bosszankodj, Klotild!  mondta Sali, a salátacentrifuga. – Nevetséges a fickó ezzel a lekezelő modorával!  Pörgött egyet csak úgy üresen, és hahotázott.

Erre a többiek kedve is felderült.

– Kedves Mr. Tí! Lazíts egy kicsit! Érezd magad jól közöttünk, még ha nem is vagyunk olyan úri népség, mint akiket a szállodákban megszoktál! – kiáltott Simi, a mosogatógép. Víg nótázásba kezdett: ahogy a víz bezúdult a csövein, csak úgy pörögtek a propellerjei, ki- s betologatta az evőeszközökkel teli fiókjait.

A zenére Trixi, a turmixgép, keringőzni kezdett a benne lévő málnával. Hű! Ebből a végén finom ital fog kikerekedni! Csak a tejesdoboz ne lenne olyan nehézkes! Még csak most kecmereg ki a hűtőből.

Botond, a botmixer táncra kérte Klotildot. Piriben, a kenyérpirítóban a kenyerek úgy ugráltak, mintha trambulinon lettek volna a strandon.

Mr. Tí, a teafőző, csak hűvösen méregette a társaságot, semmi kedve nem volt keveredni ezzel a szerinte közönséges és igen zajos népséggel.

Szabad egy táncra, uram?  szólalt meg mögötte csilingelő hangon Títi, a teásdoboz. Ruhája aranyosan csillogott, a kilógó teafilterek papírjai fodorként ölelték körbe a nyakát.

Mr. Tí megfordult, és meglepődött a csinos teaásdoboz kellemes modorán.

Erre a kedves kérésre nem mondhatok nemet  felelte, és keringőzni kezdett vele.

Katus pedig tágra nyílt szemmel figyelte a konyhai gépeket. Teljesen megfeledkezve magáról, hirtelen felkacagott.

Egy szempillantás alatt minden mozdulatlanná vált. Egy darabig várt, de utána sem moccant semmi. Visszament az ágyába, és azon töprengett, vajon csak félálomban látta, képzelte az egészet?

Másnap reggel Katus anyu csodálkozó hangjára ébredt:

– Hogy lehet itt ekkora felfordulás, hiszen este mindent rendben hagytam? Biztos, megint Artúr szökött be, ahelyett hogy az egereket kergetné az udvaron!

Apu már reggelizett, éppen kavargatta a teáját  az asztalon Mr. Tí álldogált.

Nagyon finom ez a tea, Katuskám, kóstold meg te is! Tegnap a szomszéd szállodából áthozták a műhelyembe megjavíttatni ezt a régi vágású teafőzőt, hazahoztam, hogy kipróbáljam. Jobb lett, mint új korában.

Katus leült az asztalhoz, és majszolta a vajas kenyerét, iszogatta a finom teát, amikor észrevette, hogy Títi pár filtere lóg Mr. Tí oldalán. Eszébe jutott a tegnapi álom. Vagy valóság?

Apu a reggelije végén felhörpintette teáját, és nagy meglepetésére a bögre alján egy málnaszemet talált.

– Anyu már megint tréfás kedvében van – mosolyodott el, és bekapta a málnát.

Katus abban a pillanatban megértette, hogy nem álom volt a tegnap esti mulatság. Rámosolygott Trixire, a málnával teli turmixgépre.

Aznap délután a szállodában hosszú sor állt Mr. Tí előtt. A vendégek egymásnak ajánlották a kissé málnaízű angol teát, mint különlegességet. Mr. Tí pedig hálás volt ezért új barátainak. Tudta, ha nagyon hiányzik a társaságuk, újra mehet hozzájuk… Már a gondolat is felvillanyozta… Csak annyi kell hozzá, hogy megint elromoljon!

Szandavári Emese illusztrációja